Driedaagse MOL cursus

Datum: 3/4 oktober en 24 oktober
Plaats: de Witte Huisjes in Bunnik
Tijd: van 10 tot 16.30 uur met een uitgebreide lunch van 12.30-13 uur.
Kosten: € 810,-

Kennismakingsworkshop MOL

Datum: 14 november 2022
Plaats: de Witte Huisjes in Bunnik
Tijd: van 10 tot 16.30 uur met een uitgebreide lunch van 12.30-13 uur.
Kosten: € 185,-

Workshop Focus Op Sensaties

Datum: 17 oktober 2022
Plaats: de Witte Huisjes in Bunnik
Tijd: van 10 tot 16.30 uur met een uitgebreide lunch van 12.30-13 uur.
Kosten: € 215,-

Workshop Aandacht maakt alles helder

Datum: 31 oktober 2022
Plaats: de Witte Huisjes in Bunnik
Tijd: van 10 tot 16.30 uur met een uitgebreide lunch van 12.30-13 uur.
Kosten: € 215,-

Verdiepingsdag MOL

Datum: 28 november 2022
Plaats: De Ruimte, Broek in Waterland
Tijd: van 10 tot 16.30 uur met een uitgebreide lunch van 12.30-13 uur.
Kosten: € 185,-

Workshop Focus op Sensaties

Wat te doen als gevoelens moeilijk te voelen zijn?

Soms kunnen cliënten (en therapeuten) heel moeilijk emoties opmerken en zich daarover uiten. Het gevoel is er wel maar het komt er niet echt uit of ze kunnen er niet goed bij blijven als gevoelens overweldigend zijn. Zo komt goede hulp niet op gang of het stagneert op cruciale momenten. Je merkt dit aan een koel gesprek, lange verhalen, herhaling van zetten, groothouden of blokkeren.

Focus op sensaties (FOS) helpt enorm bij het toelaten en het uiten van pijnlijke emoties. Cliënten hebben zelf de volledige regie over wat ze willen bespreken. FOS is het bewust openstellen voor pijnlijke emotionele gewaarwordingen. Er echt voor gaan zitten, gevoelens in het lichaam opmerken, toelaten en benoemen zonder iets te doen om het te veranderen. Kort gezegd: voelen + benoemen + niets doen. Met name bij psychisch lijden dat direct gekoppeld is aan een trauma kan FOS op een goede en directe manier hulp bieden. FOS kun je vervlechten in lopende gesprekken. Ook als een op zichzelf staande interventiemethode bij psychotrauma is de werkwijze erg geschikt. FOS beperkt zich tot de essentie van gesprekstherapie bij psychotrauma en je kunt het direct inzetten, zonder voorbereiding.

Na een demonstratie door de docent is het werken in tweetallen met eigen thema’s de hoofdmoot van de workshop. Ook integratie van FOS in bestaande behandelingen, casuïstiek en praktische therapeutische toepassingen komen aan bod.

Vóór de workshop lezen de cursisten ‘Focus op sensaties’, een instructieve tekst van 15 pagina’s waarin het waarom, wanneer en hoe van FOS stap-voor-stap wordt uitgelegd. Elke deelnemer kiest een en of meer persoonlijke thema’s met een emotionele lading. Dit worden de onderwerpen tijdens het uitgebreide werken in tweetallen in de workshop. Na de workshop ben je niet alleen professioneel vaardiger geworden maar heb je ook met succes gewerkt aan een persoonlijk thema.

Voor wie?

Als je handvaten willen hebben als cliënten grote moeite te hebben met het herkennen en toelaten van emoties en als je psychotrauma’s op de meest directe en respectvolle manier wilt behandelen.

Praktische informatie

Datum: 4 april 2022
Plaats: de Witte Huisjes in Bunnik
Tijd: van 10 tot 16.30 uur met een uitgebreide lunch van 12.30-13 uur..
Kosten: € 215,-

Workshop FOS: programma & informatie

Programma

Start 10.00 uur, lunchpauze: 12.30-13.30 uur en afsluiting om 16.30 uur

  • Welkom en kennismaking
  • Focus op Sensaties in één oogopslag
  • Warming-Up: plenair MOL-vragen stellen bij een emotioneel beladen uitspraak.
  • Demonstratie van Focus op Sensaties door de docent.
  • Oefenen in tweetallen met FOS bij eigen thema’s.
  • Integratie van FOS in een lopend gesprek en in bestaande behandelingen.
  • Vraag & antwoord over de MOL & de FOS

Literatuur

Welwood, J. (2001) Hoofdstuk 9: De helende werking van onvoorwaardelijke aanwezigheid. Uit: Psychologie van de ontwaking: boeddhisme, psychotherapie, persoonlijke en spirituele transformatie. (het boek in niet meer in NL-versie leverbaar)
Schurink, G. (2021) Focus op Sensaties. Handout in cursussen..
(De literatuur wordt digitaal aangeleverd)

Docenten

Docent: Ger Schurink, gz-psycholoog, psychotherapeut en opleider, 0742666090, info@gerschurink.nl
Co-docent: Laura Hudepohl, zelfstandig gevestigd MOL-therapeut, orthopedagoog en yoga-docent.
Assistent: Ellen Kersbergen, MOL-gesprekstherapeute, body/mind-preparation for musicians/coaching, 06-51503696, ellenkersbergen@hotmail.com

Cursuslocatie:

De Witte Huisjes, beheerders: Patricia en Marius, Kerkpad 3, 3981 EM Bunnik, 0647898831

Voor wie?

De MOL cursus is bedoeld voor iedereen die professioneel helpende gesprekken voert.

Aantal deelnemers

18 deelnemers (12 indien de 1,5 meter regel van toepassing is)

Kosten

Inclusief uitgebreide lunch € 185,-.

De Witte Huisjes

Achter de Oude Dorpskerk aan de Kromme Rijn in Bunnik staan de Witte Huisjes. Dit monumentale gebouw bevat een drietal zalen die voor kleinschalige bijeenkomsten worden gebruikt.
De Witte Huisjes zijn een rijksmonument en cultureel erfgoed. Twee zalen van de Witte Huisjes kunnen worden gehuurd voor activiteiten zoals vergaderingen, cursussen, trainingen, informatiebijeenkomsten of condoleances bij een uitvaartdienst. De capaciteit van de zalen varieert, afhankelijk van het gebruik tussen de 10 en 60 zitplaatsen.

Geschiedenis

De Witte Huisjes hebben hun eigen geschiedenis en speelden door de eeuwen heen af en toe een rol in het kerkelijk leven. Het voorste deel (de grote zaal bestond nog niet) diende rond 1593 als kosterwoning, annex school, catechisatie-gebouw. Halverwege de 17de eeuw was er een kroeg gevestigd. Later woonden er schippers, voor wie deze plek erg geschikt was. In 1754 koopt een schipper de Huisjes, en laat ze vergroten tot de omvang die ze nu hebben. Zijn vrouw gaat er een winkel drijven: de plek van haar winkeldeur is nog steeds in gebruik als toegang tot het Kromme Rijn terras van de huidige grote zaal. Ook een smid heeft er gewoond, een winkelier in grutterswaren en enkele bakkers.

In 1913 koopt de Hervormde kerk de Huisjes terug en wordt ze grondig opgeknapt. Maar bakkerij Van Ettekoven blijft er gevestigd, tot 1948. In 1971 kwamen de Huisjes leeg te staan. Ze waren toen al onbewoonbaar verklaard. Het besluit tot restauratie was echter door de kerkvoogdij genomen en de plannen lagen klaar. Er werd ijverig gespaard, er werd aktie gevoerd onder het motto ‘redt de Witte Huisjes’ en in 1974 kwam er bovendien geld beschikbaar via Monumentenzorg.

Op 30 augustus 1975 werden de Huisjes feestelijk in gebruik genomen als kerkelijk centrum. Sindsdien worden de verschillende ruimten door de eigenaar ook verhuurd voor tal van andere doeleinden. Patricia en Marius beheren de Huisjes. Ze zorgen voor de koffie en thee en een uitgebreide lunch met soep en salade uit eigen keuken.

Adres

Witte Huisjes, Kerkpad 3, 3981 EM Bunnik. NB: gebruik voor navigatie Langstraat 2 als adres (Witte Huisjes staan achter de kerk)
Beheerder: Mevr. P. Miltenburg, e-mail: wittehuisjesbunnik@gmail.com Tel. 06-47898832

Workshop Focus op Sensaties

Method of Levels

Ligusterstraat 1
7621VJ Borne
E-mail: info@methodoflevels.nl
Tel: 074 2666090

Schrijf je in voor de nieuwsbrief